"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Pospíchal: Fotbal nemá logiku!

clanek-1982-12-02-pospichal-fotbalove-srdce-04-bw-250pxTěsně před startem jara poskytl hlavní trenér Tomáš Pospíchal obsáhlý rozhovor deníku Československý sport. Jaký má názor na Čermáka, nebo na Sloupa? Co ho na fotbale fascinuje? Přinášíme několik koučových vyjádření.

O FOTBALE

"Fotbal má určité zákonitosti, ale jinak je krásný právě v tom, že předem v něm nic neplatí. Příklad: máte ideální přípravu, nikdo se nezranil, vládne pohoda - a hrajete špatně. Nebo: Příprava nevyšla podle představ, marodka pořád plná - a prááásk, mužstvo válí! Jak říkám - fotbal nemá logiku."

O HRÁČÍCH

"Proč by mě měli mít rádi?!? Pořád je do něčeho honím, nutím, trestám. Netvrdím, že jen a jen moje metody mohou mít úspěch, třeba daleko výraznějších výsledků jinde dosáhne veskrze demokratický trenér, ale já vycházím z už vyslovené zásady, že s hráči se dá těžko vyjít jen po dobrém."

O HRÁČÍCH BOHEMKY

"Nejsou jiní. Odlišnost je snad jen v tom, že jsme v určitém smyslu ukončili výběr. Spousta hráčů odešla sama, nebo jsme to zaonačili tak, aby odešla. Někteří jedinci prostě nesnášeli způsob života Bohemians. Skoro se nám podařilo, že teď zelenobílý dres nosí hráči, o nichž jsme si zhruba před pěti lety řekli, že fotbalisty s takovými vlastnostmi bychom chtěli mít."

O ATMOSFÉŘE V KLUBU

"V Bohemians je specifické, že funkcionáři, trenéři i všichni hráči chtějí vždycky a všechno vyhrát. Když se to ale nepodaří, neděláme z toho tragédii."

O VĚKOVÉM PRŮMĚRU TÝMU

"Bohemka je v podstatě velmi mladým mužstvem. Přes třicítku jsou jen Čermák a Bičovský, za chvíli Sloup, v nejlepším fotbalovém věku se nachází nenápadný Prokeš, jinak jsou to vlastně všechno mladíci. Mám zásadu, že v jedenáctce, která vybíhá na trávník, musí být dva až tři starší hráči, kolem nichž by se všechno mělo točit."

O ČERMÁKOVI

"To je mladík k pohledání. Mám v kádru jednoho dvacetiletého, jenže Čermák je mladší než on! Myšlením, fyzicky, prostě vším! Když k nám Čermák přišel, měl asi o deset kilo víc než teď, trápily ho žaludeční vředy, meniskus a já nevím co ještě. Všichni se nám smáli, co s ním chceme udělat za štěstí. Čermák teď chce všem - a hlavně sobě - dokázat, že nebylo marné, co pro fotbal všechno podstoupil. Má fotbal rád…"

O SLOUPOVI

"I z nejhořejší řady tribuny na něm uvidíte spoustu nedostatků, jenže my jsme potřebovali hráče právě takového typu! A kdyby nám to nevyšlo se Sloupem, měli jsme vyhlédnutého jiného sedmadvacetiletého hráče v I. národní lize."

O VŮDCÍCH TÝMU

"Když jsme měli Panenku a Dobiaše, hráli jsme jiný fotbal. Možná až přetechnizovaný, Panenka byl borec s rychlým myšlením, vůdčí osobnost. Hrálo se tudíž to, co vyhovovalo Panenkovi. Po jeho odchodu zase to, co vyhovovalo Dobiašovi. Teď hrajeme fotbal podle Bičovského a Čermáka. Až dva tihle odejdou, měli by smysl a řád dávat hře Zelenský a Chaloupka."

 

Komentáře

 
Jiří
0 #3 Jiří 2013-05-03 23:19
Chybí mi tato zelenobílá doba. Díky moc za tyto stránky a těším se na další videa.
 
 
EF
+1 #2 EF 2013-02-21 15:06
Ďolíček by se měl jmenovat po Pospíchalovi. Jaká to byla tehdy nádhera! Chtěl bych to ještě někdy zažít. Občas si čtu Pospíchalovy texty i dnes, pro inspiraci, byl to nadčasový člověk. Ostatně udělal Masopustovi i ten gól ve finále MS, kdo jiný tohle dokázal? Vršovice by měly méně vzývat Panenku a více Pospíchala!
 
 
Jana
+6 #1 Jana 2013-02-18 20:40
Zlatá éra Bohemky..
 

Comments are now closed for this entry