"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Havránek před Kyprem s Bičovským počítá

clanek-1983-04-15-euro-1984-logo-bw-250pxZatímco trenér Pospíchal ho v Bohemce v závěru svého působení v klubu opomíjel, reprezentační kouč František Havránek má Přemysla Bičovského ve svých plánech. Zelenobílý kapitán před třemi týdny na Kypru zajistil reprezentaci gólem aspoň bod a zítra ve dvě odpoledne na Strahově bude v základní sestavě odvety v boji o mistrovství Evropy 1984.

"Stoprocentně počítám s Bičovským," ohlásil trenér Havránek před strahovským mačem. Zkušený záložník klokanů, který v Olomouci překonal rekord v počtu ligových startů, se do základní sestavy národního mužstva dostane poprvé od nešťastného závěrečného zápasu na loňském MS proti Francii.

Pro Bičovského bude reprezentační zápas vhodnou příležitostí, jak si spravit náladu poté, co ho bývalý trenér Bohemky Pospíchal překvapivě nepostavil v lize proti Interu ani do základní sestavy s Anderlechtem. Na Kypru Bičovský nastoupil v druhém poločase a hned přispěl vyrovnávajícím gólem na 1:1.

"Soupeř hrál vyložený antifotbal, navíc míč měl nepřirozený odskok. Sotva nám někdo může vyčítat, že bychom snad nebojovali. Faktem však je, že jsme se příliš hrnuli středem a zapomínali na střelbu," vrací se Bičovský k utkání v Nikósii. "Pro odvetu bude důležité, abychom brzy dali gól. A hlavně abychom nedostali…"

Zkušený záložník bude jedním s šesti vršovických hráčů, kteří by v zítřejším výběru neměli chybět.

"Chytat bud Hruška, v záloze v každém případě nastoupí Bičovský, vpravo Chaloupka. Pokud se rozhodnu pro Zelenského, pak bude hrát jedině ze středu záložní řady," naznačuje Havránek, který by neměl zapomenout ani na obránce Jakubce, Prokeše a Levého.

Všichni hráči z Ďolíčku doufají, že pomohou fanouškům zapomenout na blamáž z Kypru.

"Hodně lidí zápas na Kypru nazývalo druhým Kuvajtem," připomíná František Jakubec loňskou remízu s outsiderem na MS. "Myslím, že neprávem. Vždyť jsme bojovali, měli tlak, soupeř se jen několikrát dostal z vlastní poloviny. Takticky jsme v některých situacích zahráli špatně. Ale věřte, že se hraje těžko proti soupeři, který fotbal hrát nechce."

"Říkal jsem si potichu, že zopakovat tak nevýrazný výkon snad ani není možné. Stereotypně jsme se snažili projít středem, do křídelních prostorů se málo zabíhalo," přidává se Stanislav Levý.

Trenér Havránek se proto chystá postavit až čtyři útočníky. Hráči i tak očekávají těžké dobývání soupeřovy defenzívy.

"Vyšlo mi, že teď na Strahově bude Kypr ještě úporněji bránit než v Nikósii," předpokládá Peter Zelenský. "Navzdory publikovaným větám o snaze po útočném pojetí neotevře hru ani po inkasování branky. Jeho cílem není vyhrát, ale co nejméně gólů dostat."

Pravděpodobné sestavy

Československo: HRUŠKA - JAKUBEC, Fiala (Jurkemik), PROKEŠ, LEVÝ - CHALOUPKA, ZELENSKÝ (Ščasný), BIČOVSKÝ - Vízek, Daněk, Hotový (ČERMÁK).

Kypr: Constandinou - Miamiliotis, N. Pantziaras, Klitos, Kezos - Kouis, Karseras, Yiangoudakis - Mavris, Savvides, Theophanous.

 

Komentáře

 
radek
0 #1 radek 2013-04-15 23:38
CSSR-Cyprus 6:0

Daněk Goal 4', Goal 70'
Vízek Goal 29', Goal 48'
Prokeš Goal 37'
Jurkemik Goal 57
 

Comments are now closed for this entry