"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

36 let: Skončí čekání na výhru na Slovanu?

clanek-pred-zapasem-1983-06-08-slovan-logo-bw-200pxTempo prvoligového finiše se stále stupňuje. Sotva jsme stihli zvážit a probrat všechny zisky či ztráty z 27. kola, už je tu zítřejší další várka rozhodujících bojů. Pokud jsme před minulým zápasem doma s Prešovem psali o odvalování balvanu z cesty za titulem, tak zítra čeká Bohemku přímo skála. Zajíždí totiž na Tehelné pole, na Slovanu jsme nevyhráli 36 let…

Vyhrát ve výkladní skříni slovenského fotbalu – na hřišti Slovanu Bratislava. To je další úkol, který Bohemku dělí od titulu.  Leckdo by sice mohl zpochybnit náročnost této mise poukazem na podzimní zápas obou soupeřů v Ďolíčku (3:0 pro Bohemku), postavení soupeře v tabulce (13. místo) či jeho výsledek v minulém kole (výprask 1:7 na Dukle).

Ovšem smutnou pravdou je, že v zápasech na Slovensku se nám tradičně a osudově nedaří, a v Bratislavě obzvlášť. Když jsme tam nad Slovanem naposledy v ligovém zápase zvítězili (3:2), svět a naše země se teprve vzpamatovávaly z válečných hrůz, potraviny byly na lístky a ve slovenských horách se proháněly houfy Banderovců – psal se totiž podzim 1947 a velká část dnešních příznivců Bohemky ještě ani nebyla na světě.

Domácí budou oslabeni o distancovaného Takáče a rovněž trenéra Michala Vičana. Mužstvo povede jeho asistent Karol Pecze. Trenér Bohemky Pospíchal bude mít k dispozici stejný kádr jako proti Prešovu, s výjimkou Petara Nováka, který byl uvolněn kvůli studijním povinnostem na lékařské fakultě.

"Snadný zápas to nebude, ale doufejme, že pohlednější než proti Prešovu!" vrací se sekretář Bohemky Zdeněk Svoboda ke skandální taktice Tatranu, který v posledním kole ve Vršovicích předvedl festival zdržování a nekonečných malých domů.

Vzhledem k vývoji prvoligové tabulky může být zisk pouhého bodu z tohoto zápasu pro oba soupeře ztrátou, a tak se dá očekávat otevřený a útočný fotbal. Tisk označuje duel za jeden z taháků kola a věští, že by Tehelné pole mělo praskat ve švech.

Zajímat nás samozřejmě budou i zápasy našich konkurentů v boji o titul. Sparta hraje doma s Nitrou, ostravský Baník čeká těžká práce v Košicích na Lokomotivě.

"Bohemians mají k titulu mnohem blíže než Baník. Mají nejen bod k dobru, ale také lepší skóre, což vlastně vytváří dvoubodový náskok před naším mužstvem," říká ostravský trenér Evžen Hadamczik, který však zároveň Bohemku na dálku straší možným nemilým vyústěním náročného zelenobílého jara s dosud neúspěšnými útoky na triumf v domácím i evropském poháru.

"Říká se, že když se chytá pět holubů najednou, bývá úlovek chudičký," varuje Hadamczik. "Něco podobného nás potkalo před čtyřmi roky. Ve finále Československého poháru jsme prohráli s Lokomotivou Košice a mistrovský titul nám v posledním ligovém kole zásluhou lepšího skóre vyfoukla Dukla. Myslím si tohle: vyhraje-li Baník všechny tři závěrečné ligové zápasy, vyhraje i ligu!"

Ve Vršovicích ale máme jinou matematiku a víme, že máme vše ve svých rukou. Je nám jasné, že uprostřed pracovního týdne se do bratislavské jámy lvové vypraví jen naprosté minimum skalních odvážlivců. Pro všechny ostatní příslušníky zelenobílého národa tu bude náš textový živý přenos, který se z Bratislavy přihlásí cca 10 minut před výkopem, který je stanoven na 17:00.

 

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit