"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Fotbalista roku: Bičovský opět druhý!

clanek-1982-12-16-bicovsky-hrac-roku-bw-250pxPět fotbalistů Bohemians se dostalo do elitní jedenáctky tradiční ankety Fotbalista roku. Ani senzační podzim ale nepřinesl do Vršovic vítězství. To sebral Jan Fiala, stoper Dukly a reprezentace. Stoper Bohemky Přemysl Bičovský skončil druhý, už potřetí v kariéře. Do ideální jedenáctky se vešli i třetí Milan Čermák, pátý Pavel Chaloupka, osmý Jiří Sloup a devátý Peter Zelenský.

Jako jediný z nejlepší jedenáctky se Přemysl Bičovský neobjevoval v podzimních výběrech reprezentačního trenéra Františka Havránka. Přesto se však v anketě Fotbalista roku dostal na druhé místo, o 75 hlasů za vítězného Jana Fialu.

"Zařazení na druhou příčku mě velmi překvapilo. Vždyť jako jediný z jedenácti vyhodnocených fotbalistů jsem na podzim nebyl v reprezentačním týmu," reagoval na výsledky ankety Bičovský.

Druhé místo však má pro zelenobílého kapitána i trošku hořkou příchuť. Už potřetí totiž zůstal těsně pod vrcholem. V roce 1974 byl druhý za Jánem Pivarníkem a vloni za Jánem Kozákem.

"Přiznám se, že všechna druhá místa bych vyměnil za jedno vítězství," připustil Bičovský. "Ale i ta druhá měla svoji cenu. V roce 1974 jsem byl nejlepším ligovým střelcem, loni jsem se radoval z postupu na mistrovství světa ve Španělsku, letos z úspěšné série Bohemians."

Výsledky osmnáctého ročníku ankety byly vyhlášeny v útulném prostředí pražského hotelu International. Hlasovalo 18 trenérů (všichni trenéři ligových mužstev, reprezentační trenér František Havránek a kouč jednadvacítky Petr Packert) a 31 sportovních novinářů z ústředních listů v Praze a Bratislavě, odborných sportovních deníků a časopisů, komentátoři Čs. televize a Čs. rozhlasu a členové sportovních redakcí ČSTK.

Vítězný Jan Fiala se na anketních lístcích objevil osmadvacetkrát na prvním místě. Bičovský byl první jedenáctkrát, Čermák sedmkrát, Chaloupka jednou. Hned pětice fotbalistů se mezi jedenáct nejlepších dostala vůbec poprvé - slávista Karel Jarolím a hned čtyři klokani - Čermák, Chaloupka, Sloup a Zelenský.

Fotbalista roku 1982: 1. Jan Fiala (Dukla) 475 hlasů, 2. PŘEMYSL BIČOVSKÝ (BOHEMIANS) 400, 3. MILAN ČERMÁK (BOHEMIANS) 328, 4. Rostislav Vojáček (Baník Ostrava) 295, 5. PAVEL CHALOUPKA (BOHEMIANS) 275, 6. Ladislav Jurkemik (Inter Bratislava) 242, 7. Petr Janečka (Zbrojovka Brno) 203, 8. JIŘÍ SLOUP (BOHEMIANS) 162, 9. PETER ZELENSKÝ (BOHEMIANS) 158, 10. Ladislav Vízek (Dukla) 129), 11. Karel Jarolím (Slavia) 121.

Další pořadí hráčů Bohemians: 12. Jakubec 72, 13. Prokeš 40, 14. Zdeněk Hruška 28, 15. Jiří Ondra 23, 20. Jaroslav Němec 11.

 

Komentáře

 
Bohouš
0 #1 Bohouš 2012-12-16 13:31
To,že Přemka Bičovského trenér Havránek nenominoval do nároďáku bylo dost podivný.Kdoví,c o se za tím skrývalo...A že v anketě Fotbalista roku vyhrávali buď duklácký žoldáci z Julisky nebo Slováci...Takov á byla doba.Vždyť předsedou Fotbalového svazu byl Rudolf Kocek,který byl současně i předsedou Dukly a nároďák dlouho vedl Slovák Vengloš,takže nároďák byl dlouho směsicí Dukly a Slováků.
 

Comments are now closed for this entry