"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Bičovský zařídil alespoň bod

clanek-1983-03-27-cyprus-czech-flags-bw-250pxTřetí remízu vybojoval československý tým na Kypru v kvalifikačním zápase o mistrovství Evropy 1984. V Nikósii reprezentace od prvního poločasu prohrávala, po hodině hry však vyrovnal náhradník Přemysl Bičovský a zařídil konečnou remízu 1:1. V sestavě se objevilo všech osm nominovaných klokanů.

Stejně jako na podzim v Miláně i tentokrát zářila základní sestava Československa zelenobíle a výsledkem byl bod z venkovního hřiště. Po oslavě fotbalu na San Siru ale tentokrát mezi hráči převažovalo zklamání.

"Škoda, že jsme inkasovali jako první. A že jsme do přestávky nevyrovnali," povdzechl si Přemysl Bičovský. "Hraje se špatně proti soupeři, který v osmi lidech betonuje, hraje destruktivně a na náhodu."

Československo v Nikósii prohrávalo od 23. minuty. Vysoký míč se po Prokešově odkopu vrátil před naši šestnácku, stoper Fiala podklouznul a rychlonohý Theophanous neměl tváří v tvář Zdeňkovi Hruškovi problém. V druhém poločase nastoupil do hry Bičovský a čtyři minuty mu stačily k vyrovnání. Převzal kolmici od Vízka, na hranici vápna se skvěle zorientoval a trefil přesně.

Do konce zápasu už další gól nepadl, nejblíž k němu byl v 83. minutě Pavel Chaloupka, který si naskočil na přímý kop Stanislava Levého, ale hlavičkoval přes břevno.

"Jsem smutný, tohle utkání se mělo vyhrát," povzdechl si Chaloupka, který už v prvním poločase marně tlačil přetažený centr k levé tyči. "Sám jsem měl dvě šance, snažil jsem se dobře zamířit, ale gól jsem nedal. Musíme bod udělat buď v Rumunsku, nebo ve Švédsku."

Stanislav Levý doufal, že si ze svého prvního zápasu za národní mužstvo přiveze vítězství: "Premiéru jsem si představoval přece jen jinak…"

Brankář Zdeněk Hruška byl proti inkasovanému gólu bezmocný a trápilo ho, že se reprezentace nepoučila z příkladu italských mistrů světa, kteří na Kypru ztratili bod před měsícem.

"Na hřiště se odehrávalo něco podobného jako při utkání Kypr - Itálie," říkal Hruška. "Ještě to mohlo dopadnout hůř, na hlavičku čtvrt hodiny před koncem jsem byl krátký."

Tentokrát zcela zklamal československý útok, v kterém se trápil i podzimní démon Milan Čermák.

"Nehrál jsem dobře a moc mě to mrzí," řekl Čermák. "Moje výkonnost je zatím kolísavá, musím moc přemítat o tom, jak se do podzimní formy znovu dostat."

 

Kypr - Československo 1:1 (1:0)

 

Branky: 23. Theophanous - 60. BIČOVSKÝ.
Diváci: 8000.
Rozhodčí: Glavina - Matovinovič, Papec (všichni Jugoslávie).

Sestava Kypr: Constantinou - Miamiliotis, N. Pantoziaras, Klitos, Kezos (70. Andreu) - Kouis (72. Dimitriou), Karseras, Yiagodaukis - Mavris, Savvides, Theophanous. Trenér Vasili Spasov.

Sestava ČSSR: HRUŠKA - JAKUBEC, PROKEŠ, Fiala, LEVÝ - CHALOUPKA, ZELENSKÝ, K. Jarolím (81. Ščasný) - Vízek, ČERMÁK, Petržela (56. BIČOVSKÝ). Trenér František Havránek.

 

Stav 5. kvalifikační skupiny

1. Rumunsko 3 2 1 0 5:1 5
2. ČSSR 3 0 3 0 5:5 3
3. Itálie 3 0 3 0 3:3 3
4. Švédsko 3 1 1 1 3:4 3
5. Kypr 4 0 2 2 3:6 2

 

Komentáře

 
radek
0 #1 radek 2013-03-30 12:33
Skoda, ten bod nam chybal v konecnom uctovani, aj ked sme vyhrali doma s Cyprom 6:0, v Rumunsku 1:0, doma s Talianskom 2:0, prehrali sme vo Svedsku 0:1 a na zaver sme remizovali v Bratislave s Rumunskom 1:1, ten jeden jediny bodik nas stal postup na ME 1984.
 

Comments are now closed for this entry