"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Zítra se Švédy i s hráči Bohemky

clanek-1982-10-05-csfs-logo-bw-250pxDobrá forma Bohemians v úvodu sezony je k dispozici reprezentačnímu mužstvu. Šestice klokanů bude zítra v Bratislavě k dispozici trenérovi Františkovi Havránkovi při tvorbě sestavy v prvním kvalifikačním utkáním o Euro 1984 proti Švédsku. Utkání na Tehelném Poli začíná v 17 hodin.

Chlad a šedé mraky, které se dnes honily nad Bratislavou, korespondují s atmosférou kolem fotbalové reprezentace na startu nové éry. Po ostudném vystoupení na mistrovství světa ve Španělsku nahradil kouče Jozefa Vengloše ústřední trenér František Havránek, který před dvěma lety dovedl na Hrách v Moskvě olympijský tým ke zlatým medailím. Ten tvoří nový tým, jehož nesourodost může být znát především v ofenzivě.

"Utkání pro naše hráče nebude lehké. Musejí bojovat nejen se soupeřem, ale i s veřejností," připomněl Havránek ostrou kritiku, kterou museli reprezentanti snést po návratu ze Španěl.

Ze sestavy z posledního zápasu šampionátu proti Francii zřejmě zítra nastoupí jen obránce Fiala a útočník Janečka, možná je účast i druhého stopera Vojáčka. Naopak silné zastoupení by na stadionu Slovanu měla mít Bohemka. V brance má jisté místo Zdeněk Hruška, František Jakubec se vrací na svou pozici pravého beka poté, co mu mistrovství světa uniklo pro nemoc. Na levé straně obrany by měl poprvé nastoupit Jiří Ondra a reprezentační premiéru zřejmě prožije i Peter Zelenský, který by měl dostat příležitost v záloze spolu se zkušeným Bergrem a Karolem Brezíkem z Interu.

"Věřím, že si fotbalisté svým přístupem diváky získají," říká Havránek. "Chceme hrát nátlakovou, útočnou hru, protože potřebujeme vyhrát. Možná, že se hráčům nebude kombinačně dařit. Ale svým nasazením, vůlí a bojovností by měli tyto nedostatky překonat."

Československo má se Švédy historicky velmi pozitivní bilanci. S dvanácti vzájemných utkání prohrálo jen jednou, už v roce 1962. V kvalifikaci na mistrovství Evropy 1980 československý tým vyhrál 3:1 ve Stockholmu a 4:1 v Praze.

"Dokud jsme v Československu nevyhráli a vím, že i tentokrát nás čeká těžký zápas," řekl švédský trenér Lars Arnesson, kterému chybí několik zraněných hráčů z kádru překvapivého vítěze Poháru UEFA IFK Göteborg. V brance se však bude moci spolehnout na talentovaného Thomase Ravelliho z Östers Växjö.

Předpokládané sestavy - Československo: Z. Hruška - Jakubec, Fiala, Vojáček (Jurkemik), Ondra - K. Brezík, Zelenský, Berger - Janečka, Daněk (Luhový), Pokluda. Švédsko: T. Ravelli - A. Ravelli (Berntsson), Hysen, Dahlqvist, Erlandsson - Persson, Prytz, Andresson - Eriksson, Strömberg, Svensson. Rozhoduje Skot Valentine.

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit