"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Pětice klokanů a zpackaný závěr

Pět hráčů Bohemians se dnes večer představilo na Tehelném poli v úvodním kvalifikačním zápase národního týmu proti Švédsku. Všichni společně ale museli přetrpět ztrátu vyhraného utkání. Československo v posledních minutách nepochopitelně přišlo o dvoubrankový náskok a muselo se smířit s remízou 2:2.

Pro Zdeňka Hrušku to byl krutý večer. Téměř celý zápas dnes v Bratislavě nemusel čelit jediné střele. Dvěma šokujícím trefám Švédů Jingblada a Erikssona v 88. a 89. minutě ale nakonec nezabránil. Náš tým tak získal díky dvěma gólům Petra Janečky těsně po přestávce jen bod.

„Ztratit takový zápas, to je opravdu unikát!“ vydechl po zápase reprezentační trenér František Havránek. „To, co se stalo v závěru, se nemůže stát velkému mužstvu. Potvrzuje se však, že velké mužstvo teprve budujeme, přestože v něm už několik zkušených reprezentantů hrálo.“

Zkušenost byla znát zejména v obraně, kde dvojici stoperů Fiala – Jurkemik na pravém beku doplnil František Jakubec. Vlevo naopak debutoval Jiří Ondra a nervozita na něm byla znát. I Peteru Zelenskému v úvodu tuhly nohy, ale brzy si zvykl, byl motorem zálohy a dařilo se mu útočníky uvolňovat kolmými přihrávkami.

„V úvodu utkání jsem byl dost nervozní, pak jsem se přece jen rozehrál. Vítězství bylo na dosah. Takový závěr je nesmírně krutý,“ litoval Zelenský, jehož výkon ještě vzrostl v druhém poločase poté, co nevýrazného Brezíka vystřídal další hráč Bohemky Pavel Chaloupka.

Světlovlasý štírek výrazně přispěl do dějin zápasu. V 53. minutě od brankové čáry nacentroval Janečkovi na druhý gól.

„Při druhé brance jsem placírkou usměrnil přetažený centr Chaloupky. Ani nevím, jak ten gól padl,“ vyprávěl brněnský šutér. Oba dva si spolupráci zopakovali těsně před koncem. Chaloupka Janečku krásně uvolnil, útočníka ovšem zastavil Dahlqvist zatažením za dres. Jinak dobře pískající rozhodčí Valentine tento faul přehlédl.

 

ČESKOSLOVENSKO - Švédsko 2:2 (0:0)

 

Branky: 48. a 53. Janečka - 88. Jingblad, 89. Eriksson.
ŽK: Daněk - Hysen, Dahlqvist, Persson.
Diváci: 14 977.
Rozhodčí: Valentine (Skotsko).

Sestava ČESKOSLOVENSKO: Z. Hruška - Jakubec, Fiala, Jurkemik, Ondra - K. Brezík (46. Chaloupka), Zelenský, Berger - Janečka,  Daněk (77. Luhový), Pokluda.

Sestava Švédsko: T. Ravelli – A. Ravelli, Hysen, Dahlqvist, Erlandsson – Persson (61. Björklund), Prytz, Andersson – Eriksson, Strömberg, Svensson (61. Jingblad).

 

Odehráno: Rumunsko – Kypr 3:1, Rumunsko – Švédsko 2:0, ČESKOSLOVENSKO – Švédsko 2:2.

Tabulka kvalifikační skupiny
 #      Z   V   R   P   Skóre   Bodů 
 1.  Rumunsko 2 2 0 0 5:1 4
 2.  ČESKOSLOVENSKO  1 0 1 0 2:2 1
 3.  Švédsko 2 0 1 1 2:4 1
 4.   Kypr 1 0 0 1 1:3 0

Pozn. Itálie ještě nehrála

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit