"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Čermák? Světlovlasý blesk!

clanek-1982-10-28-cermak-bw-180pxNelze asi prohlásit, že výsledek národního mužstva z Kodaně docela utěšil nevalnou náladu fanoušků Bohemky po nečekané ztrátě v Trnavě. I reprezentační zápas v Dánsku se však stal dalším důkazem nadvlády Bohemky v současném československém fotbale. K úspěchu přispělo šest našich hráčů a jeden zazářil - jmenuje se Milan Čermák.

Dlouhých pět let musel Milan Čermák čekat na svůj návrat do reprezentace. Ve svých třiatřiceti letech nastoupil teprve ke svému čtvrtému startu za národní mužstvo a není proto divu, že svou výtečnou podzimní formou dánského soupeře šokoval.

"Děkujeme vám, rozhodčí Muldere, že jste v 39. minutě neuznal Chaloupkovu branku. Mohlo to být pro nás ještě hroší. Z čs. týmu jsme znali jen několik jmen ze španělského mistrovství světa - Fialu, Jurkemika a Janečku. Avšak mezi neznámými byl světlovlasý blesk Čermák, který všechno rozhodl," napsal kodaňský list Politiken.

Má cenu k výkonu tahouna zelenobílého útoku ještě něco dodávat? Stojí však za to ještě poznamenat, že Čermák svým klasicky fyzicky náročným stylem dával sílu československému útoku, v kterém měl za úkol podporovat hroty Němce a Janečku.

"Vybral jsem ho proto, aby ukázal mladším spoluhráčům, jak má pracovat konstruktivní útočník," vysvětloval reprezentační kouč František Havránek. "Plnil vzorně úlohu spojky mezi oběma vysunutými útočníky. Dánové ho těžko oddělovali od míče a svou první reprezentační brankou hodně přispěl ke konečnému výsledku."

Čermákův úder zblízka z páté minuty nebyl jediným úspěchem zástupců Bohemky. Ve 44. minutě zvyšoval Chaloupka na 3:1 dorážkou po krásné akci Jaroslava Němce. Chaloupka dostal míč do branky už o pět minut dřív, rozhodčí ale gól neuznal kvůli údajnému strkání. Chválu si vysloužil i krajní obránce Jakubec, který po necelé hodině hry vystřídal Ondru, který odkulhal s výronem v kotníku. Především ale i Dánsko poznalo současnou sílu zelenobílého útočného dynamitu.

"Důležité bylo, že naši útočníci si počínali velmi aktivně, kolmými přihrávkami přes Němce a Janečku jsme se dostávali do šancí, velmi dobře je doplňoval na obrovském prostoru pracující Čermák," hodnotil Ivan Hrdlička, asistent trenéra Havránka.

Vedle Čermáka se prosadil i Jaroslav Němec, který v osmadvaceti letech nastoupil k prvnímu reprezentačnímu utkání.

"Jsem rád, že jsem dostal příležitost, snažil jsem se o maximální výkon. Hrálo se mi dobře. S Čermákem jsem sehraný z oddílu, s Janečkou jsem si porozuměl," pochvaloval si Němec.

Spokojený byl i záložník Pavel Chaloupka: "Dánové byli v úvodu nepříjemní, s neuvěřitelným pohybem, ale zhruba od 20. minuty jsme kontrolovali hru my. Bojovnost celého kolektivu byla příkladná."

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit