"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Hrdina Sloup: V Bohemce jsem měl trému větší

clanek-1982-11-14-sloup-bw-250pxJe to příběh jako z pohádky. Na začátku letošního roku byl Jiří Sloup pro fanoušky Bohemky zvláštní posilou, s dlouhýma nohama a zvláštním stylem běhu. Za pár zápasů už mu fandové zpívali oslavné chóry a Sloupova cesta vyvrcholila včera v Miláně, kde se jedním gólem a akcí před tím druhým zasloužil o překvapivou remízu reprezentace v Itálii.

"Tréma? Tu jsem měl jen jednou – když jsem poprvé nastupoval za Bohemku. Měl jsem strach, jak mě Pražáci přijmou," líčil Jiří Sloup po utkání, v kterém se představil na stadionu Giuseppe Meazzy před 80 000 diváky. "Nejvíc diváků, 14 000, jsem zatím zažil při poháru Bohemians – St. Étienne. Tenhle kotel mi ale nevadil. Naopak, byl to povzbudivý pocit, když jsem viděl, jak vlastně vypadá velký fotbal."

Sloup se k národnímu týmu připojil pět dní před zápasem. Pozvánku dostal kvůli zranění klubového spoluhráče Jiřího Ondry a trenér František Havránek ho musel shánět telegramem. V reprezentaci si však rychle zvyknul.

"Chtěl jsem hrát tak, aby to mistři světa neměli jednoduché. A abych toho klukům moc nezkazil," řekl Sloup.

Ve svém prvním reprezentačním zápase si počínal stejně odvážně jako během ligových zápasů v Ďolíčku. V šestadvacáté minutě si naběhl na centr Milana Čermáka a pravačkou poslal míč do protipohybu brankáře Zoffa.

"Čermák dal polovysoký centr, Janečka byl krátký, vystřelil jsem z voleje," líčil Sloup. "Zoffovi to tam spadlo. První přiběhl Chaloupka. Obrovská radost a Čermák zavelel: Hrajeme dál!"¨

Sloup i dál patřil k nejlepším hráčům na hřišti a v 70. minutě se zasloužil i o druhý československý gól, když prokličkoval přes několik hráčů soupeře.

"Bek mi vypíchl míč, přihrál přesně Chaloupkovi. Já bych to líp neudělal," vzpomíná Sloup. "Poslední minuty? Párkrát jsem se podíval na hodiny. Bál jsem se, že rozhodčí odpíská nějaký trestňák nebo penaltu…"

Jestliže Sloup patřil ve své reprezentační premiéře k nejlepším hráčům Československa, dokázal zároveň ocenit i výkony soupeřů.

"Nejlepší byl Antognoni, má perfektní vedení míče a kličku," hodnotil Sloup. "Naopak mě zklamal Rossi. A taky Zoff při přenosech ze Španělska vypadal jistější."

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit