"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Žádný strach před velkými jmény

clanek-1982-11-14-repre-ohlasy-bw-250pxTu červenou šestku na bílém dresu si zřejmě italští Tifosi budou pěknou chvíli pamatovat. Jiří Sloup odehrál proti v Miláně životní zápas, ale neztratili se ani další zástupci Bohemians. Remíza 2:2 v kvalifikaci evropského šampinonátu byla výsledkem památného odpoledne československého, ale i zelenobílého fotbalu.

Jestli někomu patří československý fotbalový podzim a nejmenuje se Jiří Sloup, musí to být Milan Čermák. Třiatřicetiletý útočník znovu ohromil dřinou a aktivitou na hrotu.

"Žádný strach před velkými jmény. Tuhle teorii mi zápas potvrdil," říká Čermák. "Dobře bránit střed hřiště se nám podařilo, Italové udělali snad jen dva rychlé protiútoky, největší zbraň jsme jim tedy vzali."

Čermák se dostal do gólové příležitosti hned v začátku utkání, když mu přihrával Pavel Chaloupka.
"Škoda, že jsem tu šanci neproměnil. Zápas by se asi vyvíjel úplně jinak," říká Čermák. "Nedařilo se mi, jak jsem si přál. Takový výsledek ale náš fotbal potřeboval."

Spolu s Čermákem se v útoku rval i Jaroslav Němec, který se několikrát nepříjemně setkal s italským bekem Gentilem.

"Gentile je nejzákeřnější hráč, jakého jsem kdy ba hřišti potkal. Rychlostí už nestačí, tak kosí," líčí Němec. "Jsem rád, že jsem to přežil ve zdraví. Stálo mě to hodně fyzických a snad ještě víc psychických sil."

Góly ale tentokrát stříleli záložníci. Na první gól Jiřího Sloupa navázal ve druhé půli Pavel Chaloupka poté, co se k němu po Sloupově průniku šťastně odrazil balon.

"Věděl jsem, že Sloup něco vykoumá. Nakonec to za něj vykoumal jeden z protihráčů," řekl Chaloupka a dodal: "Těžký zápas za těžkých podmínek, ale mně fyzicky ohromně sedl."

Zelenobílou zálohu doplňoval Peter Zelenský, který zápas zvládl navzdory nedávnému svalovému zranění.

"Bojovnost všech, to byla naše devíza," řekl Zelenský. "Za deště bylo jasné, že nemůžeme sázet jen na dlouhé pasy, to by s vše k nám vracelo jako bumerang, byli bychom pod tlakem. Pokoušeli jsme se hrát dost kombinačně – a to soupeře zaskočilo. Kdyby mi ale někdo před zápasem řekl, že dáme dva góly a bude z toho jen remíza, nevěřil bych mu..."

Těžkou práci mají za sebou oba zelenobílí obránci. Stoper Zdeněk Prokeš dostal za úkol uhlídat Paola Rossiho, nejlepšího hráč mistrovství světa ve Španělsku.

"Snažil jsem se Rossiho krýt před vápnem a uvnitř šestnáctky, kolem středového kruhu jsem ho mohl nechat volného, tam moc nebezpečný není," vyprávěl Prokeš. "Jen jednou jsem strnul, když Mikloškovi vypadl míč a Rossi dobíhal..."

Jednoduchou úlohu neměl ani František Jakubec. Ortodoxního pravého beka postavil trenér František Havránek překvapivě na levou stranu obrany.

"Na levé straně obrany jsem kdysi v lize začínal, ale to se po mně ještě nechtělo, abych tolik útočil," říkal Jakubec. "Zápas to byl těžký. Remíza na hřišti mistrů světa je úspěchem. A povzbuzením!"

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit