"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Představujeme pohárového soupeře: Dundee United

clanek-1983-02-28-dundee-predstaveni-tym-bw-250pxDundee FC a Dundee United

Podobně jako kdysi Sparta a Slávia na letenské pláni, sídlí i ve skotském přístavním městě Dundee přes ulici proti sobě dva rivalské fotbalové kluby. Starší FC Dundee byl už v r.1964 vítězem Skotského poháru a r.1962 i mistrem Skotska. A v Poháru mistrů evropských zemí to dotáhl hned napoprvé až do semifinále, kde byl vyřazen tehdy slavným AC Milano. Ve fotbalové historii dokázal tedy více než jeho soused z Tannadice Parku, ale dnes je ve stínu našeho soupeře Dundee United.

Dundee United byl založen až v roce 1910, v době, kdy byl FC Dundee již na výsluní, a to pod původním jménem Hibernian Dundee. Dnešní název převzal až v r.1923. Motal se většinou ve 2. lize, před 20 lety bojoval o záchranu a hrozilo mu dokonce rozpuštění pro finanční bankrot. Ale pak finančně i sportovně zvedl hlavu, začal se posouvat do popředí a od r.1960 hraje nepřetržitě v 1. skotské lize, aby v několika posledních letech náležel do absolutní špičky skotského fotbalu.

clanek-1982-12-10-dundee-united-logo-bw-220pxTato "štika skotské kopané" se sice ještě nikdy nestala ani mistrem Skotska ani vítězem  Skotského poháru, ale v letech 1978 a 1979 se dvakrát vyšplhala na bronzovou 3. příčku skotské ligy, v letech 1974 a 1981 byla dvojnásobným finalistou Skotského poháru (v roce 1974 hrála jako poražený finalista dokonce Pohár vítězů pohárů) a v posledních 2 ročnících se stala vítězem třetí nejdůležitější soutěže – Poháru skotských ligových mužstev.

Zásluha Jerry Kerra a Jimmy McLeana aneb zářivý dnešek

Z řad Dundee United nevyšli jen dva legendární skotší fotbalisté Andy Gray, dlouholetý hráč Aston Villy a Wolwerhampton Wanderers, a Ray Stewart, pozdější posila londýnského West Ham United, ale i dlouholetý manažer Jerry Kerr, jenž působil v Dundee plných 10 let. Spolu s ním má hlavní zásluhu na vzestupu Dundee United služebně nejstarší trenér skotské ligy McLean, se svými 11 lety v Dundee United, současně asistent a designovaný nástupce Jocka Steina u skotského národního mužstva. McLean si získal velké jméno nejen jako výborný vyhledávač šikovně a levně objevovaných talentů, ale i jako moudrý psycholog, který dokázal i starší zkušené opory klubu lidsky i smluvně zavázat pro Dundee prakticky až do konce jejich fotbalového života.

clanek-1983-02-28-dundee-trener-mclean-bw-180pxPod jeho vedením nepatří už Dundee United pouze do pětice nebo šestice předních skotských klubů. V posledních 3 letech zaujal stálé místo dokonce mezi trojicí vedoucích skotských klubů a daleko za sebou zanechává i kdysi nejslavnější Glasgow Rangers či Hibernians Edinburg. Také v letošní skotské lize tvoří spolu se Celticem Glasgow a Aberdeenem trio jediných uchazečů o titul. Proslulí Glasgow Rangers zůstávají za vedoucí trojicí "uprchlíků" stále o 10 až 15 bodů zpět!

Ve skotské lize, v níž hraje každý z 10 účastníků s každým do roka celkem 4krát, kráčel na podzim Dundee United v impozantní sérii od úspěchu k úspěchu. Vyřídil doma postupně Aberdeen 2:0, St.Mirren 3:0, Morton 6:0, Dundee FC 1:0, Glasgow Rangers 4:2, Hibernian Edinbourg 3:0, Kilmarnock 7:0, Motherwell 5:0 a na cizích hřištích Motherwell 2:0, St.Mirren 2:0, Morton 2:1 a FC Dundee 2:0. Cenné byly i remízy Dundee United v Glasgowě s Rangers, na Hibernians v Edinburku a v Kilmarnocku či s vedoucím Celtikem Glasgow doma. Pouze Aberdeen, na nějž neumějí "pomerančoví" tradičně zahrát, je jejich osudem: jediné dvě porážky s tímto klubem 1:5 v Aberdeenu a doma 0:3 a prohra na Glasgow Rangers 1:2 zabránily, aby neshlížel Dundee United na zbytek skotské elity z docela nejvyšší příčky. Impozantní skóre 43:11 po 18 zápasech obou podzimních kol skotské ligy a skutečnost, že Dundee neinkasovalo ve 13 z 18 utkání ani jedinou branku, vydává neklamné svědectví o síle tohoto celku, o jeho vedle Aberdeenu nejlepší obraně a po Celtiku nejlepším útokem skotské ligy.

clanek-1983-02-28-dundee-kapitan-hegarty-bw-150pxV zimní "třetí čtvrtině" skotské ligy se sice Dundee United již tolik nedařilo, některé opory byly z formy, Sturrock nevstřelil skoro 3 měsíce ani branku, mužstvo bylo vyřazeno v 3. Kole Skotského poháru St.Mirrenem 0:1, začalo ztrácet body i se slabšími týmy, ale po vítězství na Kilmarnocku 5:0 a překvapivé prohře Celtiku doma s Aberdeenem vyrovnalo se opět čelo na rozdíl pouhých 3 bodů a souboj o titul je nadále otevřený. Prakticky již dnes má Dundee United zajištěno přinejmenším místo v Poháru UEFA i pro příští rok.

Ruku v ruce s domácími úspěchy stoupal tedy i kurs Dundee United na mezinárodním poli. Při památném vítězství ve Veletržním poháru 1966 proti Barceloně zaplnilo se prvně hlediště Tannadice Parku do posledního místa, při jubilejní desáté účasti v evropských pohárových soutěžích vyprovodilo Dundee loni Monaco, Borussii Mönchengladbach i belgický Winterslag s pětibrankovými příděly a dotáhlo to nakonec až do čtvrtfinále Poháru UEFA, stejně jako letos, kdy v této soutěži – podobně jako Bohemians – ještě ani jednou neokusilo trpkost porážky.

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit