"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Úspěšná Zadinova stáž v Ďolíčku

clanek-1982-09-08-trener-zadina-bw-150pxI bez hlavního trenéra Tomáše Pospíchala Bohemka úvod ligového ročníku zvládla. Svého nemocného šéfa dobře zastoupil jeho čtyřicetiletý asistent Josef Zadina, s kterým náš tým ve třech zápasech ztratil jediný bod a povedený start korunoval prestižním vítězstvím na Spartě. Zadina měl přitom na léto úplně jiné plány.

Místo Chebu a Lokomotivy Košice se měl dívat na birminghamskou Aston Villu, mnichovský Bayern nebo Hamburger SV. Se všemi těmito slavnými kluby se měl Josef Zadina potkat během své několikatýdenní stáže ve špičkovém bundesligovém družstvu Werder Brémy. 1. srpna měl odcestovat, nakonec však všechno dopadlo jinak.

"Ráno 30. července jsme se s trenérem Pospíchalem sešli jako obvykle na Bohemce. Stěžoval si na celkovou slabost a skončilo to rychlým převozem do krčské nemocnice. K fotbalu jsme si prakticky neřekli ani slovo," vzpomíná Zadina, který tak už podruhé během svého působení v Bohemce musel za Pospíchala zaskočit.

Před pěti lety, když byl v Bohemce teprve půl roku, postihl Pospíchala infarkt na letním soustředění. Tentokrát už Zadina čerpal z více než pětiletých zkušeností. Tým převzal těsně před posledním zápase Interpoháru proti Bernu a mužstvo pod jeho vedením bez problémů zvítězilo 5:0. Dokonce si dovolil jednu zajímavou změnu v sestavě. Trnavskou posilu Petera Zelenského postavil do středu zálohy, přestože Pospíchal s ním zatím počítal spíš na kraj. Středová formace ve složení Čermák, Zelenský, Sloup zahrála výborně a Zelenský prokázal tvořivé schopnosti i kvalitní střelbu z dálky. Teprve v týdnu po tomto utkání mohl asistent hlavního trenéra navštívit v nemocnici.

"Přišel jsem za Tomášem zrovna při obědě. Doslova na lůžku povyskočil, jídlo šlo okamžitě stranou," vzpomíná Zadina. "A hned o fotbale. Pokud se týká zelenobílých barev, zajímal ho každý detail. Pochopitelně jsme probrali i to, že jsem dal Zelenského do středu zálohy, proti jeho původnímu plánu, kdy měl hrát na jejím kraji."

Místo v Brémách tak začala Zadinovu nečekaná stáž doma ve Vršovicích. Trenér Pospíchal je ještě stále ve stavu nemocných, a tak si musel jeho zástupce poradit s náročným začátkem ligy. A zvládl ho perfektně. Z horké půdy v Chebu jsme vydolovali bod, ambiciozní Lokomotivu jsme doma smetli čtyřgólovou jízdou a pak přišla výhra na Spartě, kterou si fanoušci užívají ještě dnes, dva dny po zápase. Zadina samozřejmě situaci v klubu konzultuje s Pospíchalem, kterému už se daří mnohem lépe.

"Všechno záleží na tom, jaký k sobě trenér a asistent mají vztah. Já jsem s Tomášem v Bohemce pět let. Dlouho před tím jsem s ním hrál, když začínal jako trenér v Břevnově," vysvětluje Zadina. "Samozřejmě, že čas od času přijdou momenty, kdy nejsme zrovna zajedno. Ale právě zde jde o to, do jaké míry a na jaké úrovni dokážeme sporné momenty probrat. A můžu říct, že nakonec jsme vždy našli společnou řeč. Myslím si, že mezi námi je to takové, jaké to má být."

Podle výsledků i herního projevu se zdá, že hráči Zadinovu autoritu přijali. V zápase na Letné však došlo k zajímavé situaci při jednom ze střídání. Sekretář Zdeněk Svoboda nahlásil střídání, Zadina však vstal z lavičky a protestoval. Svoboda ale mávl rukou a střídání proběhlo. Média se pak začala zajímat, zda-li mají muži na naší lavicčce vyjasněné kompetence.

"Zadina chtěl počkat se střídáním až po zahrání rohového kopu. Ale protože rozhodčí už zaregistroval náš úmysl střídat a dal k němu pokyn, nepovažoval jsem za správné měnit ohlášené rozhodnutí," vysvětlil Svoboda.

Zadina každopádně zatím vývoje situace nelituje: "Musel jsem sice oželet Brémy, ale řekl bych, že i tohle je pro mě další užitečná trenérská zkouška."

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit