"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Zelenského jasná volba

clanek-zelensky-1982-09-05-bw-180pxBohemka, nebo Sparta? Čtyřiadvacetiletý záložník Peter Zelenský měl v létě na stole nabídky obou pražských klubů, ale dlouho se nerozhodoval. Zítra na Letné nastoupí v dresu hostujícího týmu a bude bojovat za Bohemku.

"Když jsem se rozhodoval mezi Spartou a Bohemians, rozhodnutí bylo rychlé a jednoznačné," říká Zelenský.

Nebyla to náhoda, Zelenský už měl totiž vršovický klub dávno v srdci díky svému velkému kamarádovi Karolovi Dobiašovi. S ním byl na hřišti v květnu 1976, když proti Třinci nastoupil jako osmnáctiletý střídající hráč za legendárního Laco Kunu ke svému prvnímu prvoligovému zápasu. A i když Dobiaš o rok později přestoupil právě do Bohemky, mladík byl se zkušeným reprezentantem stále v kontaktu.

"Karol Dobiaš mi vyprávěl o svém působení ve vršovickém dolíčku. Znal jsem o klokanech prakticky každý detail," líčí Zelenský. "Věděl jsem, že Tomáš Pospíchal a Josef Zadina jsou velmi nároční trenéři. Zároveň se mi ale líbilo, jak moderní fotbal pod jejich vedením Bohemians hrají."

Sparťanské laso tak nemohlo Petera Zelenského zviklat. Přesto jeho přesun do Vršovic neproběhl bez komplikací a právě Sparta v tom hrála roli. Trnavský Spartak totiž v létě do Sparty uvolnil Julia Bielika a další opory už se vzdát nechtěl. V jeho námitce proti Zelenskému přestupu však chyběl důležitý podpis a administrativní chyba tak Zelenskému otevřela dveře do Bohemians.

V Bohemians se Zelenský hned chytil v záložní řadě s Pavlem Chaloupkou a Jiřím Sloupem, a to přesto, že v závěru svého působení v Trnavě si musel zvykat na nezvyklém místě stopera.

Zítřejší zápas můžete sledovat prostřednictvím textového online přenosu.

Komentáře

 
EF
+4 #1 EF 2012-09-07 09:47
Zelenský byl podle mne nejlepší fotbalista co kdy za Bohemku hrál. Lepší než Panenka. Byl to fantastický technik a dirigent, úžasný bojovník se skvělou střelou, dokonale četl hru. Bez něj by titul ani semifinále UEFA nebylo. Když zavřu oči, vidím jeho střelu do břevna se St. Etienne jako dnes, divím se že neprasklo, tenkrát všechny strhnul. Jaká je třída ukázal ještě když se po letech v zahraničí do Bohemky vrátil. Hrál stopera, měl pupek, ale všude byl první, všechno přečetl a neztratil žádný míč. Žádný dnešní čs fotbalista se mu nevyrovná, nebýt hranic, mohl být slavný jako Nedvěd. Byl to Pospíchalův majstrštych.
 

Comments are now closed for this entry