"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Francouzskému trenérovi Hidalgovi učaroval Sloup

clanek-pred-zapasem-etienne-bohemians-1982-10-20-loga-bw-250pxPopulární Abbé Faria od letošního jara fascinuje vršovický Ďolíček, včera ale jeho sláva dosáhla evropských rozměrů. Jiřímu Sloupovi nijak nevadilo přesunutí z kraje do středu zálohy a na hřišti slovutného Saint-Étienne ovládl hru. Bojoval v obraně a podnikal ničivé nájezdy do blízkosti Castanedovy branky.

Výkon téměř třicetiletého borce nadchl experty na stadionu, mezi nimiž byl i Michel Hidalgo, úspěšný trenér francouzské reprezentace, s kterou na jaře na mistrovství světa ve Španělsku došel až do semifinále.

"Jasnou jedničkou na hřišti byl Sloup - trenér Hidalgo se divil, jak to, že nehraje v reprezentaci,“ líčil trenér Bohemky Tomáš Pospíchal.

Bohemka už v současnosti tvoří páteř československé reprezentace, podzimní Sloupovy výkony ale dávají trenérovi národního mužstva Františka Havránka další důvod k přemýšlení.

"Přesvědčili jsme se, že můžeme hrát vyrovnaný fotbal s kvalitními evropskými mužstvy,“ prohlásil Sloup po utkání.

Sloup byl v Saint-Étienne nejlepším hráčem zálohy, která všeobecně podala velmi kvalitní výkon. Absence Petera Zelenského se ale přece jenom projevila v nedostatku přihrávek na útočníky, kteří tentokrát nebyli tak nebezpeční jako před pár dny proti Baníku.

"Pod své možnosti hráli naši útočníci - kdyby zopakovali výkony z ligy, tak jsme přece museli dát gól,“ stěžoval si Pospíchal. "Před zápasem bych remízu bral všemi deseti, ale podle průběhu zápasu jsme mohli dotáhnout ještě víc.“

Bohemka každopádně desetinásobného francouzského šampiona překvapila aktivní hrou. Útočníci forčekovali už v blízkosti pokutového území soupeře, dobře pokrývali volné prostory a Francouzům to viditelně dělalo problémy.

"Snažili jsme se, aby soupeřovi stopeři si nemohli míče rozehrávat, aby se nedostávali na naši polovinu,“ vysvětluje útočník Milan Čermák. "Po získání míče jsme měli vyrážet do rychlých brejků - to už se dařilo o trochu méně. Jinak jsem ale s výsledkem spokojen.“

Agresivní a nebojácný styl byl součástí Pospíchalova taktického záměru, který se obával, aby se Bohemka nedostala pod tlak.

"Snažili jsme se hrát na tři útočníky. Věděli jsme, že se nesmíme nechat přišpendlit k vlastní šestnáctce, jinak bychom inkasovali,“ líčí Pospíchal. "Domácí hráli na dva útočníky, záložní čtveřice je nedokázala dobře doplňovat, Larios nenastoupil zřejmě zcela zdráv a na hře celého týmu to bylo znát. Jinak se mi zdálo, že po fyzické stránce nás utkání zastihlo v lepší formě než Francouze.“

Bohemka si tak z Francie přivezla nadějný výsledek, v pohárové matematice však není úplně příjemné, že na hřišti soupeře nedokázala dát gól. V Ďolíčku by jí tak každá inkasovaná branka mrzela dvojnásob. Šance si přitom vytvořila a mnozí se domnívají, že rozhodčí Hunting měl deset minut před koncem odpískat penaltu po zákroku na Němce. Trenér Pospíchal však výkon anglického sudího vysoce ocenil a volání po penaltě odmítl.

"Škoda, že jsme nedali gól, Čermák a Chaloupka k tomu měli blízko. V odvetě si musíme dát pozor, abychom si nezkomplikovali život inkasováním nějaké laciné branky,“ burcuje kapitán  Přemysl Bičovský.

"Nesmíme soupeře v odvetě podcenit,“ zdůrazňuje obránce František Jakubec.

Podobně smýšlí i Pospíchal: "Ještě se ve třetím kole Poháru UEFA nevidím. Francouzi budou strašně nebezpeční, my v odvetě budeme muset útočit.“

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit