"Věnováno památce Miroslava Bičíka, Jiřího Steinbrocha, Lukáše Přibyla a dalších..."

Nemocnice Na kraji Botiče

clanek-1982-11-04-bohemians-logo-bw-190pxFotbalisté Bohemky mají za sebou všechny zápasy zimního turnaje Tatry Smíchov a jsou blízko k celkovému vítězství. Cena za výsledkově úspěšnou přípravu je však extrémně vysoká. Necelý měsíc před startem jarní sezony je vršovická marodka přeplněná hvězdami.

Je to hrozivý výčet. Útočníci Vladimír Hruška a Jaroslav Němec jsou po operaci, záložník Jiří Sloup se zotavuje ze zranění kolene. Skála naší obrany Zdeněk Prokeš zatím nezahájil přípravu kvůli svalovým problémům. Milana Čermáka a Petera Zelenského navíc trápí bolavá kolena.

Není proto divu, že deník Československý sport v článku o současné situaci Bohemians parodoval název populárního televizního seriálu z dílny Jaroslava Dietla: Nemocnice na kraji Botiče…

Problém přípravy československých mužstev v drsných podmínkách středoevropské zimy je dlouhodobý. Ještě koncem padesátých let v Českoslovenku panoval názor, že v zimě by fotbalové týmy neměly hrát fotbal, nýbrž jen pracovat na fyzické kondici. Až nápad Václava Blažejovského založit zimní turnaj poměry změnil a právě letos slaví dnes tak populární smíchovská zimní liga čtvrtstoletí od svého zvyku.

Je však otázkou, nakolik má být tehdejší nápad aktuální v době moderního fotbalu. Přípravné zápasy na zmrzlé, tvrdé škváře jistě nejsou ideální přípravou na jaro. Paradoxně právě letos se do turnaje zapojil i reprezentační tým ČSSR.

"Zimní turnaj Tatry Smíchov mi z pohledu reprezentace nedal vlastně vůbec nic," posteskl si reprezentační trenér František Havránek. "Souhlasil jsem s tímto způsobem přípravy proto, aby hráči mohli trénovat v oddílech a získat kondici, na což v předchozích sezonách neměli čas. Naplánovali jsme tři krátké srazy v Nymburce a v jejich rámci zápasy na Tatře."

Ohlasy účasti národního mužstva však byly rozpačité. Reprezentanti k zápasům viditelně nepřistupovali s maximálním úsilím. A v utkáních proti svým mateřským týmům se na hřišti odehrávala spousta zbytečných emocí. Jiří Sloup se vážně zranil paradoxně při střetu se svým spoluhráčem Pavlem Chaloupkou.

"Od startu v zimní lize Tatry jsem si sliboval sehrání mužstva, nácvik herní kooperace, utužení kolektivu. Vzhledem k množství zranění se tenhle cíl nedal uskutečnit," povzdechl si Havránek. "Němec z Bohemians zřejmě půl jara nebude k dispozici a nikde není psáno, že třeba Sloup kvalifikaci na Kypru stihne."

Turnaj na Smíchově však přesto pokračuje závěrečnými zápasy. V nominaci ČSSR na závěrečné utkání turnaje proti Spartě jsou čtyři hráči Bohemians - gólman Zdeněk Hruška, obránci František Jakubec s Jiřím Ondrou a záložník Pavel Chaloupka.

 

Komentáře

 
Kamil
+2 #1 Kamil 2013-02-05 13:13
Aby nám kvůli těm zraněním zas ten titul neunikl :sad:
 

Comments are now closed for this entry